Ce este curentul electric ?

Ce este curentul electric - abstract articolBine te-am găsit !

Îţi mai aduci aminte de lecţiile de fizică din şcoala generală, cele de prin clasa a VII-a în care se vorbea despre curentul electric ? Poate tu ai fost mai perspicace sau poate nu; eu unul mărturisesc că nu am înţeles atunci mai nimic despre ce este curentul electric, cum se comporta el în anumite situaţii şi implicit cum îl putem folosi. Însă mi-am dorit să înţeleg şi astfel acum te invit să vezi curentul electric din perspectiva mea. Vom vorbi despre următoarele lucruri:

  • Ce este sarcina electrică ?
  • Ce este câmpul electric ?
  • Ce este tensiunea electrică ?
  • Ce este curentul electric ?
  • Ce este intensitatea curentului electric ?

Definiţia oficială spune că curentul electric este “mişcarea ordonată a purtătorilor de sarcină sub acţiunea unui câmp electric” şi nu o contrazic, ci doar încerc s-o traduc mai pe înţelesul tău.

Ce este sarcina electrică ?

Înainte de a vorbi despre curentul electric trebuie să clarificăm ce este un purtător de sarcină ? Pai, un purtător de sarcină poate fi orice obiect care are o anumită sarcină electrică .

Bun. Dar ce este sarcina electrică ?  Nimeni nu-ţi va putea spune ce este ci doar cum se manifestă, adică: sarcina electrică a unui corp este un “ceva” care creează forţe de atracţie sau de respingere între el şi oricare alt corp care are o sarcină electrică (pentru mai multe detalii dă click aici şi aici). Forţele de atracţie apar între sarcini electrice care au semne diferite, iar forţele de respingere apar între sarcini electrice de acelaşi semn. Prin convenţie, se consideră că electroni au sarcini electrice negative, iar protonii (particulele din nucleul atomului) au sarcini pozitive.

În mod normal, într-un atom, numărul electronilor este egal cu numărul protonilor. Ţinând cont de faptul că sarcina electrică a unui electron, ca valoare, este egală cu cea a unui proton, rezultă că în mod normal un atom nu are sarcină electrică deoarece sarcina electrică (negativă) a electronilor o anulează pe cea pozitivă a protonilor. Există însă situaţii în care unui atom i se poate fura sau băga pe gât unul sau mai mulţi electroni, caz în care acesta devine ion pozitiv (sarcină electrică pozitivă) sau ion negativ (sarcină electrică negativă).

Unele materiale (numite şi conductoare) au unii electroni mai slab legaţi de atomi, fapt pentru care aceştia pot migra uşor de la un atom la altul. Sunt exact ca şi pisicile de la ţară: azi stau la unul, mâine la altul şi aşa mai departe. Cum probabil ai intuit deja, cele mai întâlnite exemple de astfel de materiale sunt metalele.

Ce este câmpul electric ?

Este locul sau spaţiul geometric în care poate avea loc interacţiunea dintre sarcinile electrice. Metaforic vorbind, ţi-l poti închipui ca fiind o aură de lumină care înconjoară particula sau corpul care are o sarcină electrică: cât timp aura este vizibilă, dacă în zona ei bagi o altă sarcină electrică, cele două vor interacţiona într-un fel sau altul. Este foarte asemănator cu câmpul luminos (în care o sursă de lumină poate interacţiona cu ochii tăi), cu un câmp termic (în care o sursă de căldură poate interacţiona cu îngheţata ta) etc.

Câmpul electric poate fi creat în multe feluri, însă acest subiect îl voi aborda într-un alt articol în care voi vorbi despre generatoare electrice.

Ce este tensiunea electrică ?

Dacă în mod normal densitatea de electroni dintr-un corp este constantă, în momentul în care apare un câmp electric, electronii vor fi dirijati către una din extremele corpului, creând un deficit de electroni în cealaltă extremă. Tensiunea electrică este unitatea de măsura care exprimă dezechilibrul de electroni care apare între cele două extreme ale corpului. În cazul unui generator electric, cele două zone extreme se numesc borne şi prin convenţie zona cu surplus de electroni se numeşte “borna negativă” iar zona cu deficit de electroni se numeşte “borna pozitivă”. Ca să poţi vizualiza mai clar explicaţia mea, îţi poţi imagina câmpul electric ca pe un vânt invizibil care împinge electronii de la borna pozitivă la cea negativă. Fiecare din aceşti electroni are o anumită sarcină electrică şi deci, cu cât mai mulţi electroni sunt exilaţi de la borna pozitivă la  borna negativă cu atât mai mare va fi tensiunea electrică dintre cele două borne. Sensul tensiunii electrice este dictat de orientarea câmpului electric.

În discuţia de mai sus am considerat că sensul câmpului electric este constant şi prin urmare va crea o tensiune continuă. În realitate însă, avem de a face frecvent şi cu câmpuri electrice alternative, care îşi schimbă frecvent sensul şi care astfel generează tensiuni alternative.

Tensiunea electrică se măsoara în volţi [V]. Echivalentul ei în sistemele mecanice este presiunea (sau mai corect spus diferenţa de presiune).

Ce este curentul electric ?

Electronii înghesuiţi la borna negativă nu se vor simţi niciodată comfortabil în această situaţie şi de aceea vor tinde mereu să se întoarcă la borna pozitivă pentru a reechilibra situaţia. Atât timp cât câmpul electric este menţinut activ este clar că electronii exilaţi nu se pot întoarce acasă pe acelaşi drum pe care au venit ci doar pe un altul, ocolitor. În momentul în care conectezi un consumator electric intre bornele generatorului, practic tu oferi electronilor exilaţi un drum prin care se pot întoarce acasă. Altfel spus, curentul electric este călatoria electronilor din locul în care au fost trimişi de câmpul electric (borna negativă) înapoi în locul din care au fost luaţi (borna pozitivă).

Aşadar, este bine să ţii minte că curentul electric nu poate exista decât dacă există o tensiune electrică şi un traseu de întoarcere a electronilor de la o bornă la cealaltă (consumator). Acest traseu poate fi fabricat din orice material care are conductivitate electrică. Trebuie să menţionez că în realitate nu există materiale perfect izolatoare sau conductoare. În concluzie curentul electric, chiar dacă extraordinar de puţin, trece şi prin materialele izolatoare.

Ce este intensitatea curentului electric ?

Este mărimea care arată cât de multe sarcini electrice trec printr-un conductor electric într-un anumit interval de timp. Se măsoară în amperi [A]. Echivalentul mecanic al intensităţii electrice este debitul. Şi să nu uit un amănunt care m-a zăpăcit un pic pe vremea când eram începător: în practică nu se mai obişnuieşte să se spună “o intensitate a curentului electric de x amperi” ci doar “un curent de x amperi”.

Curentul electric şi mai tot ce ţine de el este de multe ori explicat (doar) printr-o tonă de formule. Au şi formulele rostul lor, însă înainte de a muşca din formule primul pas cred că ar trebui să fie explicarea subiectului într-o manieră care să te ajute să îţi faci o imagine de ansamblu. Sper că punctele mele de vedere te-au ajutat să înţelegi mai clar ce este curentul electric.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie-l mai departe în grupul tău de prieteni !

Cu bine,

Ciprian

106 thoughts on “Ce este curentul electric ?”

  1. Sunt confuz. Pe circuitul exterior, curentul circula de la + la -, de la borna pozitiva la cea negativa, dar tu ai spus ca sunt inghesuiti la cea negativa si pleaca de acolo prin circuitul exterior, adica de la – la +. Cum e pana la urma, ca in toate scheme electrice curentul pleaca de la + la – pe circuit?

    Reply
  2. Salutare

    Am ajuns pe acest forum din cauza copilului, care m-a intrebat care este definitia curentului electric. Eu sunt electrician si cred ca stiu ca baza cum se produce si se distribuie, dar am ramas cu ochii mari cand am citit aici definitia de la inceputul articolului: “mişcarea ordonată a purtătorilor de sarcină sub acţiunea unui câmp electric”. ce inseamna camp electric ?…sa nu spuneti ca e camp magnetic ca e diferenta de la cer la pamant. de ce definitia nu a fost formulata asa ?….. “mişcarea ordonată a purtătorilor de sarcină sub acţiunea unui câmp magnetic”.

    Reply
  3. Posibil ce a spus Tesla. Pamantul este un urias magnet si invarte ca un rotor. Statorul poate sa fie Cozmosul si noi numai preluam energia electrica de la acest urias dinam.

    Reply
  4. raspunsul dv. asa se intampla. electronii de la – calatoresc la + si le ar ocupa dar intensitatea e foarte mare si e posibil sa cedeze conductorul prin care sarcinile trec (i=u/r iar daca rezistenta e mica intensitatea e mare) .

    intrebare. daca furtunul e destul de rezistent nu va crapa. referitor la curentul electric daca leg borna + la – printr-un cablu suficient de gros nu se v-a arde insa imi va distruge generatorul sau bateria. de ce ? eu nu fac decat sa aduc la echilibru sistemul. de ce imi distruge sursa daca eu nu fac decat sa trimit electronii sa ocupe golurile.

    Reply
    • in primul rand cu cat e mai gros cu atat are rezistenta mai mica.
      ceva trebuie sa cedeze.. orice are limite .. la tensiune si curent mici probabil nu se va arde nimic . ca atunci cand te curentezi cand atingi un obiect metalic legat la pamant (electricitate statica — e acelasi lucru)..

      ideea e ca atunci cand cresti puterea (intensitatea si/sau tensiunea) fortele vor fi mai mari si nu va putea trece toata energia .. ceva va ceda ..

      gandeste te de exemplu de ce nu poate trece toata energia unui fulger printr un cablu intr o secunda fara sa se intample nimic sau de ce nu poti sa golesti un lac de acumulare sa zicem printr un furtun in doua secunde ..

      nu stiu cum sa explic altfel ..

      Reply
  5. Mai am o nelamurire. daca borna negativa inseamna un surplus de sarcini negative si borna pozitiva inseamna un surplus de goluri (o lipsa de electroni) atunci de ce atunci cand atingem borna pozitiva cu cea negativa apare curentul de scurtcircuit si nu calatoresc electronii linistiti sa ocupe golurile de la borna pozitiva ajungandu-se la echilibru

    Reply
    • asa se intampla. electronii de la – calatoresc la + si le ar ocupa dar intensitatea e foarte mare si e posibil sa cedeze conductorul prin care sarcinile trec (i=u/r iar daca rezistenta e mica intensitatea e mare) .

      daca dai drumul la apa foarte tare si vrei sa treaca printr un furtun (foarte multa si foarte repede) .. o sa cedeze ceva in furtun …

      Reply
      • daca furtunul e destul de rezistent nu va crapa. referitor la curentul electric daca leg borna + la – printr-un cablu suficient de gros nu se v-a arde insa imi va distruge generatorul sau bateria. de ce ? eu nu fac decat sa aduc la echilibru sistemul. de ce imi distruge sursa daca eu nu fac decat sa trimit electronii sa ocupe golurile.

        Reply
  6. Am si eu o mica intrebare. Daca iau un condesator si il incarc cu o anumita cantitate de energie electrica il pun intr-un acid care il corodeaza integral ce s-a intamplat cu cantitatea de energie electrica inmagazinata in el tinand cont de faptul ca nimic nu se creeaza nimic nu dispare ci totul se transforma?

    Reply
  7. Da , foarte interesant , nu mai eram sigur (cu toate ca sigur stie numai Dumnezeu cum e treaba la nivel de particule ) daca electronii se si misca de la atom la altul sau doar transmit energia din unul in altul prin fir .

    Cu toate ca vad ca ati incercat sa opriti dezbaterile , in leagtura cum cred (sau doar zic) si altii ca sta treaba , mi-ar fi palcut sa vad si ce mai zice lulmea , gen tesla si etc , caci pana la urma fiecare e liber sa creada ce vrea , eu unul citesc si balarii cu toate ca n ucred din ele decat pana la o limita ,sau deloc .

    Foarte interesant articolulul !

    Reply
    • Gigi 7 aprilie 2017 5:43

      Da , foarte interesant , nu mai eram sigur (cu toate ca sigur stie numai Dumnezeu cum e treaba la nivel de particule ) daca electronii se si misca de la atom la altul sau doar transmit energia din unul in altul prin fir .

      nu iti imagina ca electronii sunt mici sfere (de exemplu) care se deplaseaza printr-un fir sau isi transmit energia de la una la alta. un electron reprezinta o sarcina electrica negativa. Nu este material.

      Reply
  8. intrebare de incepator…:(
    o rezistenta intr-un circuit scade valoarea intensitatii curentului (blocand trecerea electronilor -> se incalzeste)…

    dar cum aflam intensitatea maxima care o poate oferi o sursa de curent? (exista o tensiune minima si maxima pentru o sursa) ???

    daca rezistenta are valoarea mare blochaeza ~ toti electronii -> intensitattea tinzand spre 0 iar daca are valoarea mica se arde (doarece volumul de electroni e mai mare decat poate suporta materialul din care e alcatuita rezistenta (ma refer la miscare si caldura)) ???

    dar cand legam un consumator in circuit (de obicei au pe ei o valoare pt A si o valaore pt V ) <– sunt aceste valori, valorile maxime???
    – in circuitul cu consumator pentru valoarea lui A – este valoarea de care are nevoie consumatorul sa functioneze sau valoarea valoarea maxima la care poate sa rezise consumatorul respectiv

    masurand cu un amperimetru – am auzit formula la citire "intensitatea o sa creasca pe masura ce sonsumatorul ia x A din circuit/sursa …"

    daca tensiunea sursei corespunde cu tensiunea consumatorului ce ne intereseaza intensitatea scrisa pe consumator???

    daca poti sa-mi explici, te rog, babeste !!!
    iti multumesc

    Reply
    • intensitatea curentului electric este in esenta cantitatea de sarcini (electroni) care trece prin conductor intr un timp.
      la fel cum daca dai drumul la apa mai tare trece mai multa apa pe acolo, daca ai un consumator mai mare (puternic) o sa treaca mai multi electroni (de fapt sarcini) prin conductor.

      cantitatea de electroni se masoara in coulombi dar pentru ca mai ai nevoie de o variabila (timpul) a aparut acest amper.

      1 coulomb este sarcina electrică conținută în 6,241506×10 la puterea 18 electroni sau alte particule elementare cu sarcină electrică.
      dar aceasta cantitate poate trece prin conductor in 1secunda sau 5secunde,
      si atunci un amper este un coulomb care trece intr o secunda prin conductor (1C = 1A · 1s). — in functie de tensiune el va trece mai repede sau mai incet (de aici analogia tensiune — presiune).

      acum pe consumator se scrie intensitatea sau puterea (W) din motive tehnice (ca de ex sa nu arzi sursa).
      deci daca ai un consumator de 5 amperi ar fi bine sa ai o sursa de cel putin 5 amperi (asta daca e singur in circuit).
      daca sursa e mai mare nu i problema (e chiar o idee buna).

      acum pe consumator poate sa scrie puterea in loc de intensitate (de ex 10W) dar cum puterea = teniunea x intensitatea si stii la ce tensiune functioneaza, afli ce curent o sa treaca pe acolo (I=P/U deci daca e la 5V, I=2A)
      asta e pentru curent continuu pentru ca in alternativ se complica putin.

      daca te gandesti ca prin conductor curg electronii la fel cum curge apa printr o conducta, atunci coulombii vor fi metri cubi de apa iar un amper ar fi ca atunci cand ar trece un metru cub de apa intr o secunda prin conducta.

      mai departe poti sa te gandesti si la cat de groasa e conducta respectiva si de ce trec mai usor cand conducta e mai groasa (deci asta ar fi rezistenta).

      sper sa fi inteles ceva.

      Reply
      • 1. ceva ceva am intles, ceva ceva mai stiam si inainte … dar care e limita superioara pentru intensitate

        adica de ex la o priza de ~220 care este intensitatea maxima pe care o putem avea in circuit ? ca sigur nu poate sa tinda la infinit
        (sunt condtient ca depinde de firele de legatura- cat permit si acestea sa circule prin ele- dar ma refer la cazul ideal …cand firele ar permite orice intensitate ar fi nevoie)

        2. sa inteleg ca intensitatea este cumva invers proportionala cu rezistenta? (rezistenta ar creste exponential iar intensitatea ar scadea liniar)?
        U=I*R – se zice ca daca creste rezistenta creste si caderea de tensiune pe ea (daca ne gandim la lichide ar fi cumva plauzibil – presiunea de la inceputul circuitului s-ar regasi pe prima strangulare a tevii direct proportional cu strangularea)

        -dar atunci cand creste rezistenta scade intensitatea curentului (candtitatea de sarcini ce se deplaseaza este mai mica)
        atunci ori tensiunea nu creste chiar direct proportional cu rezistenta ori …

        (daca revenim la lichide – cand apare o strangulare pe traseu, presiunea face sa creasca viteza de deplasare a lichidului prin strangularea respectiva … )

        chestia cu grosimea firelor, din ce am citit, e putin mai delicata – firul tre sa aiba o grosime optima – daca e prea gros opune prea multa rezistenta … daca e prea subtire prea putina … ?!?!?!

        Reply
        • cand firul e mai subtire are o rezistenta mai mare si cand e mai gros mai mica.. pentru ca, sa zicem, cand e mai gros au pe unde sa treaca mai multi electroni — deci rezistenta e mai mica.
          asa cum zici, daca ai o zona subtire undeva pe acolo vor trece mai repede electroni si deci e mai probabil sa se intample ceva in zona respectiva (cum ar fi sa se arda — asa sunt gandite sigurantele) si ca sa raspund si la prima intrebare, asta e limita superioara.. cat duce siguranta ta.. poate teoretic ar duce si mai mult cablurile dar e bine sa nu le soliciti.. deci limita superioara difera si e gandita din timp. la retelele de medie si inalta tensiune de ex, limita superioara e mult peste ce ai tu in casa, logic, pentru ca se transporta multa energie prin cablurile acelea.

          acum intensitatea maxima nu stiu cat ar putea fi — ar fi sa zicem cat toti electronii de la – ar ajunge la + in cel mai scurt timp posibil dar depinde de cati electroni sunt la – si oricum nu ar rezista niciun cablu. gandeste te de ex la un fulger.

          2. nu stiu exact ce sa zic. I=U/R. in cel mai simplu circuit, sa zicem cu o rezistenta, rezistenta va fi aceeasi mereu. asta inseamna ca atunci cand cresti tensiunea, va creste si intensitatea (daca vrei cand maresti presiunea, va creste si cantitatea de apa care va trece prin conducta intr un timp)
          daca modifici rezistenta vei avea alta intensitate.
          intensitatea nu poti sa o modifici (decat modificand una din celelalte 2). ea e rezultanta.

          rezistenta in esenta incetitenste electronii pe zona respectiva, cu cat e mai mare cu atat ii incetineste mai mult, iar ceilalti care vor veni din spate nu vor avea pe unde sa treaca (cum ai zis tu cu strangularea tevii daca vrei — e ceva mai complicat pentru ca electronii aia se ciocnesc sa zicem, dar la modul general se poate face o analogie).

          daca te gandesti o sa iti dai seama ca e logic.

          Reply
        • iar maximul intensitatii va fi atunci cand rezistenta tinde la 0. in alternativ ai u max, u efectiv, deci depinde ce te intereseaza — dar rezultatul va fi cam acelasi asa ca o sa scriu pt cc.

          daca i=u/r, i maxim o sa fie atunci cand rezistenta tinde la 0, adica in scurt.
          i=220/0,000…01 deci va tinde spre infinit. (asta pt ca ai spus in cazul ideal, pt ca nu exista rezistenta 0).

          Reply
    • “cum aflam intensitatea maxima care o poate oferi o sursa de curent? (exista o tensiune minima si maxima pentru o sursa) ???”
      Nu pot sa-ti dau un raspuns babeste pentru ca depinde de la caz la caz de, conditiile de lucru, de cum e construita sursa, de ce componente are si de cat de bine ii sunt racite componentele.
      In rest, la mesajul din 3 februarie nu am mai inteles nimic.

      “de ex la o priza de ~220 care este intensitatea maxima pe care o putem avea in circuit ? ca sigur nu poate sa tinda la infinit”
      Intensitatea maxima este cea care apare cand faci scurtcircuit. De exemplu, daca firele dintre punctul de transformare si priza ta au in total o rezistenta de 2 ohmi, curentul maxim va apare atunci cand faci scurtcircuit si va fi egal cu 220V/2ohmi=110A.

      “sa inteleg ca intensitatea este cumva invers proportionala cu rezistenta?”
      Daca tensiunea de alimentare este constanta, intensitatea curentului printr-o rezistenta este invers proportionala cu rezistenta acesteia.

      “(rezistenta ar creste exponential iar intensitatea ar scadea liniar)?”
      Asa cum am spus deja, atunci cand avem de a face cu o tensiune constanta, legatura dintre intensitate si rezistenta este una de inversa proportionalitate (in nici un caz de vreo dependenta exponentiala).

      “chestia cu grosimea firelor, din ce am citit, e putin mai delicata – firul tre sa aiba o grosime optima – daca e prea gros opune prea multa rezistenta … daca e prea subtire prea putina … ?!?!?!”
      Prea multa rezistenta in comparatie cu ce ?

      Data viitoare, te rog sa scrii romaneste. In caz contrar nu o sa-ti mai raspund.

      Reply
  9. Salut Ciprian,
    Am 40 de ani si abia acum am inteles niste chestii legate de electricitate. Esti un profesor extraordinar, ai un talent didactic exceptional si daca ai scrie un manual de genul “Electricitatea for dummies” ai face un mare serviciu multor tineri care se lovesc prima data de acest concepte.
    Felicitari!

    Marius N

    PS: anunta-ma daca editezi un astfel de manual, voi fi primul care-l va cumpara!

    Reply
      • salut. Am gasit exact ce cautam, niste explicatii mai mura in gura, este greu sa te initiezi intr-un domeniu care nu ti-a placut in liceu, dar de care constati dupa ceva ani ca ai nevoie….succes in continuare

        Reply
        • E o prostie cum in sistemul nostru romanesc se pune accent foarte mult pe teorie si practica 0. iesi din liceu cu niste notiuni pe care le incurci intre ele din lipsa unui exemplu simplu, practic.

          Reply
  10. Salut, poti sa imi spui te rog mai exact ce este un consumator, ce face…sunt confuz, il asimiliez cu curentul electric = consumator???

    Reply
    • consumatorul este cel care consuma, deci dispozitivul prin care trece curentul electric..

      televizorul, frigiderul, calculatorul si practic tot ce bagi in priza si functioneaza ese un consumator.

      Reply
  11. Salut,

    Am urmatoarea nelamurire: Practic, in circuit electronii circula de la – la + . !?
    Dar in scheme, sageata curentului este mereu figurata de la + catre minus. Am inteles eu gresit, sau este doar o conventie extrem de confuza ? De ce?

    Multumesc.

    Reply
    • Salut.

      Am mai explicat asta undeva dar fiind obosit nu mi-amintesc in ce articol. Este vorba de sensul real (in care electronii circula de la – la +) si de sensul convetional (in care se considerea ca electronii curg de la + la -).

      La inceputul electronicii oamenii nu stiau care este sensul real si de aceea au presupus ca sensul de curgere trebuie sa fie de la + la -. Intre timp s-a descoperit ca sensul real e invers fata de cum crederea lumea dar cica pentru ca ar fi fost prea greu de modificat sensul corect in toate schemele, cartile, publicatiile etc. si astazi in scheme tot sensul convetional se foloseste.

      Reply
      • Pentru a fi in pas cu istoria, ]n ceea ce priveste sensul de curgere al curentului electric (sensul real si sensul conventional), trebuie mentionat faptul ca mai intai s-a descoperit curentul electic ca fenomen si mult mai tarziu s-au descoperit electronii, sarcinile electrice negative, mobile, care asigura (prin intermediul carora se realizeaza) de fapt curgerea curentului. Cand s-a descoperit curentul electric, s-a considerat ca acesta este format din sarcini electrice pozitive care se misca de la borna (+) la borna (-) pe calea de libera circulatie a electronilor (prin exteriorul sursei). In concluzie, sensul real de curgere al curentului este sensul de curgere al sarcinilor electrice, mobile, negative, numite electroni. Sensul conventional este sensul invers de curgere al electronilor. Nici chiar conventional, prin exteriorul sursei (prin circuit), electronii nu circula de la borna (+) la borna (-).
        Un concept usor de inteles este conceptul de “gol”. Ganditi-va la urmatorul aspect: pentru a se achizitiona un produs cautat, mai multi cetateni (electroni) formeaza rapid o coada. Pe masura ce primul cetatean este servit, acesta paraseste coada, cetatenii aflati in spatele sau avansand fiecare, succesiv, cu cate o pozitie, pentru a ocupa locul liber aparut in fata lui. Un observator din afara cozii va percepe aceasta deplasare ca si cum un spatiu gol se deplaseaza catre sfarsitul cozii. Acest spatiu gol este ceea ce oamenii de stiinta denumesc “gol”. Folosind acest concept de “gol” ca fiind echivalentul unei sarcini pozitive similare electronului, se poate intelege cum este sprijinita curgerea curentului electric de la borna (+) la borna (-).
        Atentie “golul” este un concept. El nu este o particula asa cum este electronul. “Golul” nu are masa asa cum are electronul. A nu se confunda nici cu protonul nici cu pozitronul.

        Reply
  12. salut
    hai sa luam cazul unui generator electric de la o hidrocentrala, rotorul acestuia se invarte intr-un camp electromagnetic creat de stator. Din materialul rotorului ”pleaca” puratatorii de sarcina in calatoria lor si dupa mai multe transformari de tensiuni ajung in cuptorul meu de acasa pe care-l incalzesc si apoi??
    Cum se intorc ei inapoi in materialul rotorului, cum de nu ”saraceste” materialul din infasuratoarea rotorului?. Stiu ca are miliarde de asemenea purtatori dar chiar si asa la un moment dat tot se va deteriora. Cum stiu electronii sa se intarca exact de unde au plecat, doar prin nulul absolut al Pamantului?!
    Te rog lamureste-ma ca nu ma dumiresc de loc 🙂
    Multumesc

    Reply
    • Salut. Nu am studiat foarte atent, dar din cate stiu in generatoarele din hidrocentrale rotorul este cel care creeaza un camp electromagnetic. Acest camp induce in stator niste tensiuni care apoi printr-un sir de transformatoare si linii de transmisie a energiei electrice ajunge in casele noastre (sau ale altora 🙂 ).

      Dar ca sa-ti raspund la ultima intrebare. Reamintesc ca un generator de energie electrica (sa-l presupunem de curent continuu pentru simplitate) are o borna de la care a luat electroni (borna pozitiva), si o borna la care a trimis electronii luati de la borna pozitiva (numita borna negativa). Atunci cand conectezi acele borne intre ele prin intermediul unui consumator (bec, TV, motor electric etc). permiti electonilor inghesuiti la borna negativa sa se intoarca la borna pozitiva de unde au fost luati. Asa ca electronii veniti la tine de la hidrocentrala nu pleaca mai departe in cosmos, ci se intorc tot la hidrocentrala. Cu alte cuvinte, hidrocentrala pe un fir impinge electronii iar pe celalalt ii atrage.

      Cand eram mai mic ma intrebam daca electronii de la o termo sau hidrocentrala ajung intr-adevar la mine in casa. Nu stiu de ce dar mi se parea o onoare ca un astfel de electron sa-mi paseasca pragul :). Era o intrebare inutila din punct de vedere practic, dar care .. vad ca si-o pun si altii :). Raspunsul este:
      – da, daca sistemul energetic ar lucra cu curentii electrici continui. Ar ajunge,foarte lent dar ar ajunge.
      – in realitate nu, pentru ca electronii pusi in miscare de hidrocentrale circula numai intre hidrocentrale si bobinele primare ale transformatoarelor ridicatoare la care sunt legate. Cu alte cuvinte, energia ajunge la noi prin intermediari, adica exact ca la posta: primesti plicul (energia electrica) insa nu de la acelasi om care a ridicat coletul (electronii hidrocentralei) ci de la ultimul intermediar (electronii transformatorului din cartierul sau localitatea ta).

      Reply
    • De fapt se produce o “reacție în serie”. Ca la domino (////||||||||||). De la hidrocentrala (borna – ) un electron călătorește înspre cuptorul tau pentru a se intoarce inapoi la borna + . În drumul său întâlnește un alt atom plin cu electroni de care nu poate să treacă. așa se face că electronul nostru scoate afară electronul de pe ultimul strat al atomului (îl respinge deoarece electronii având amândoi sarcina negativă se resping) si ii ia locul. Noul electron liber (care nu aparține unui atom) întâlnește si el un alt atom (al metalului conductor) si procesul se repetă. De foarte multe ori și foarte repede. Deci electronii care ajung acasă la tine într.un anumit moment nu sunt aceiași cu cei care pornesc de la hidrocentrala în același moment ci sunt electronii firului care duce curentul de la hidrocentrala acasă. Cu timpul, electronii deplasandu.se pe fir de la atom la atom spre casa ta, va ajunge si electronul care a plecat inițial de la hidrocentrala. Același proces se repetă si la întoarcere.

      Reply
      • Cu totii am vazut filmul ”Matrix”. Morala acelui film ar suna cam asa: atata timp cat ti se spune ce si cum sa gandesti cand esti mic, mai tarziu cand esti mare vei reproduce acele lucruri ca si cum ele sunt de un firesc debordant. Se numeste inoculare si asta este ce face scoala, in plus fata de rolul ei informativ: invata elevii prin intermediul cuvintelor -fie scrise fie vorbite- si pretinde ca acele lucruri sunt REALITATEA. Fizica este o stiinta a materiei si a experimentului si nu a cuvintelor. Cuvintele pot DESCRIE un fenomen, dar nu pot sa-l substituie. In cazul in care fenomenul este prost descris, fenomenul NU SE SCHIMBA, ci doar intelegerea omului caruia i s-a povestit acel fenomen. Cam asa stau lucrurile cu curentul electric , in intelegerea mea. Scoala are LIMITARI in a descrie secunda cu secunda ce se intampla cu curentul electric din momentul in care a fost initiat pana in momentul in care inceteaza actiunea lui. Treaba cu electronii de pe ultimul strat pare mai degraba o IMAGINARE a lucrurilor; treaba cu electronul care ii da branci lu’ vecinu’ este iarasi un pic de telenovela, asa cum este si treaba ca electronul care pleaca de la mine la transformator nu este acelasi cu electronul care se intoarce de la transformator. De parca i-am dat cu vopsea galbena la plecare si la intoarcere vine ”ala cu rosu”. Nu incerc sa fiu un ”smart ass” cum ar spune americanii, caci apreciez stradaniile oamenilor de-a lungul timpului a veni cu un model care sa desluseasca aceste lucruril. Doar ca nu-mi place DOGMA. Dogma este trasnmisa prin scoala. Cei mai mari oameni de stiinta contemporani au o problema sa schimbe niste lucruri din manuale, pentru ca si ei au invatat cam din aceleasi manuale (ma refer la baza fenomenologiei si nu la matematica atasata fenomenului); d-aia se numeste dogma ! Pentru ca daca ar schimba ceva , este ca si cum ar nega o parte din ei insisi iar acest lucru pare inacceptabil. Marii oameni de stiinta au si orgolii in aceeasi mare masura. N-am inteles niciodata de ce nu se preda in scoala explicatia lui Nicola Tesla despre ORIGINAREA curentului electric. Toata lumea a fost de acord ca este parintele curentului alternativ, ca a fost un geniu care a inventat transmitere wireless a curentului dar nici o curricula de fizica nu-i acorda minima curtoazie de a i se prezenta viziunea lui despre cum se naste curentul. Oare de ce ? Orgolii si lipsa de explicatii. Tesla a spus ca oamenii NU CREEAZA curent electric. El exista deja in jurul nostru sub forma a ceea ce el a numit ETER (adica aerul din jurul nostru) care este un camp de energie RADIANTA, adica energie care vine prin cosmos de la soare iar oamenii trebuie sa gaseasca o modalitate de a se racorda el (in engleza, ”to tap into it”). Din acest moment, voi exprima intelegerea mea a fenomenului descris de Tesla, ca atare orice greseala este a mea si nu lui Tesla . Acest camp energetic, in starea lui ”naturala” nu invarte motoare, nu deplaseaza masini si nu raceste lazi frigorifice cu inghetata. Este un camp energetic sa-i spunem ”in asteptare” . Fiind el peste tot, este implicit si in jurul unui motor electric, si-ntre armaturile unui condensator, si-ntre rotor si stator, si la termocentrala si la transformator. Este un camp PRE-EXISTENT. Acuma intra in joc fizica pe care o invatam la scoala: cand apa la hidrocentrala invarte un rotor care se afla in imediata vecinatate a unui stator, campul ”pre-existent” dintre rotor si stator este excitat. NU stiu exact cum si nici care sunt legile care guverneaza aceasta excitare a ceea ce conventional numim electroni. Doar ca se nasc acesti electroni prin ”ciufulirea” campului pre-existent. Ca atare, ceea ce numim electronii de pe ultimul strat (ultim in raport cu nucleul atomilor) pot fi de fapt electronii de pe primul strat al atomilor respectivi, strat ”vecin imediat” cu campul pre-existent. In acel moment, in campul pre-existent se naste o rupere a ”statusului” de neutralitate a acelui camp, iar infasurarile de cupru din stator si rotor pot dicta ”noua regula” dupa care electronii din imediata vecinatate sa inceapa sa se deplaseze. Din nou, care este acea regula si cine si cum o ”dicteaza”, nu stiu. In concluzie, vreau sa spun ca stiinta are NISTE explicatii pana la acest moment, dar este departe de a surprinde tot tabloul fenomenului electric, pentru ca este prea dogmatica. Eu nu sunt fizician si-mi permit sa gandesc ”out of the box” si sa ma detasez de dogme, ceea ce as sugera tuturor, cu riscul de a gresi. Curaj !

        Reply
        • pentru ca e nevoie de conventii pentru ca oamenii sa poata intelege ce se petrece acolo (macar aparent) — de asta exista analogia tensiune electrica – presiune si ‘curgerea’ curentului electric (a electronilor) prin conductor, pentru ca oamenii au nevoie de un model, de un exemplu…

          mai spre esenta electricitatea e energie, asta e clar — dar pentru a putea intelege cu adevarat electricitatea este nevoie sa intri in fizica cuantica, iar acest lucru de multe ori nu este necesar pentru a putea intelege (superficial sau conventional, adevarat) ce se intampla acolo…

          de exemplu un electrician nu are nevoie sa inteleaga cum trec electronii de la un atom la altul, nu? il intereseaza doar ‘the big picture’.

          daca esti pasionat, atunci vei cauta singur sa intelegi ce se petrece acolo, cu toate ca la nivel cuantic e ceva mai complicat de gandit… pt mintile noastre..

          ce am mai observat este ca oamenii incurca electricitatea cu , curentul electric ..
          de fapt ei sunt interesati de ce este electricitatea, nu de curentul electric…

          curentul electric este acea curgere a electronilor prin conductor…
          electricitatea cred ca este cea de care cei mai multi sunt interesati…

          Reply
          • Nevoia de conventii este fireasca. Ridicarea unei conventii la rang de absolut, care sa strabata timpul si spatiul , de la Decebal la Yohannis, este ceea ce dezavuez. Probabil ca stii ca undeva in jurul anilor 1850, Academia Franceza s-a intrunit in sedinta cu scopul de a stabili daca sau nu cad pietre din cer. Dupa 2 zile de dezbateri, au ajuns la concluzia ca NU, nu este posibil sa cada pietre din cer. Iar minuta sedintei este semnata de cele mai luminate minti ale astrofizicii de la acel moment. Astazi, un copil de 6 ani stie despre meteoriti si ca DA, este posibil sa cada pietre din cer. Este un copil de 6 ani de astazi mai destept decat crema Academiei Franceze din secolul 19 ? Cu siguranta nu. Doar ca intre timp ”a picat” dogma cum ca nu este posibil. Iar mijloacele de investigare a meteoritilor n-au nici un rol in acest caz, caci nu ai nevoie de Hubble ca sa constati ca au cazut pietre pe….Pamant. Revenind la opiniile lui Tesla, este perfect posibil ca un camp energetic care functioneaza ca un precursor pentru curentul electric, sa existe ”in stare neutra” in jurul nostru, asteptand doar ”scanteia” de a-l declansa, asa cum acceptam in teoria existentei masei (cea pe care o masuram pe cantar) din vestitul bosson al lui Higgs, conforma careia o molecula ”neutra” care nu are masa ajunge sa capete masa doar la trececerea printr-un camp. Si ajungem iarasi la ce spune Einstein, cum ca logica te duce de la A la B, pe cand imaginatia te duce oriunde.

            Reply
            • Ati vorbit amandoi despre o groaza de lucruri savante insa nici unul nu ati venit cu o concluzie clara si utila la ceea ce ati spus.

              Daca mai vad comentarii lungi dar care nu folosesc practic nimanui, le voi sterge.

              Reply
              • No offense, dar nu exista claritate in acest subiect la nivel mondial. . Nici in spusele tale nu este, tocmai asta este rostul acestui forum: dezbatere. Daca ar fi claritate pe subiect, unul ar spune cum stau lucrurile iar ceilalti ar lua notite, nu ? Claritatea este un lux. Poti sa stergi ce vrei si cat vrei, daca asta intelgi tu/

                Reply
                • Eu am oferit un model de intelegere a lucrurilor care ajuta oamenii sa aiba o idee mai clara despre cum “functioneaza” curentul electric. Deci scopul site-ului este sa ofere solutii (atat de bune pe cat sunt eu in stare sa le ofer).

                  Tu in schimb ai adaugat doar o multitudine de idei care zapacesc in loc sa lamureasca. Deci scopul tau pare a fi cel de a ridica intrebari. Nu e rau, numai ca scopul tau nu e compatibil cu scopul acestui site. Acum e clar ?

                  In alta ordine de idei. Acest site nu este un forum de dezbateri. Articolul nu se numeste “tu ce parere ai de curentul electric” ca sa stimulez lumea sa vorbeasca doar ca sa se afle in treaba. Acest site este un loc unde eu prezint cum stiu eu ca functioneaza lucrurile. Tu daca stii mai bine ca mine, vino cu argumente clare si iti dau dreptate fara nici o problema. In caz contrar, te rog sa nu mai comentezi aici.

                  Reply
                  • Unul dintre noi doi are greutati in a intelege limba romana in profunzime. Poate sunt eu. Poate esti tu. Cuvantul ”forum” pe care l-am folosit are intelesul de adunare. Daca ai dubii, uitat-te in DEX. Faptul ca sunt mai multi oameni pe acest site care-si spun parerea , indiferent de parerea fiecaruia, certifica ca este un forum, adica niste oameni s-au ADUNAT temporar pe acest site. Este un fel de AGORA in varianta electronica. Probabil ca tu intelegi prin forum acea forma frivola de CHAT in care unii se scuipa si se injura. Daca asa stau lucrurile, intelegi gresit cuvantul forum. Pe urma , dezbatere este oricum, si daca vrei tu si daca nu vrei, altfel este EXPOZEU. Inainte ca sa mai faci vreo afirmatie , mergi te rog la DEX si vezi ce inseamna expozeu. Si in ultimul rand, daca tu nu intelegi ce afirm eu, nu inseamna ca altii nu inteleg. Daca vei citi cu atentie ce-am scris o sa constati ca am facut afirmatii transante si nu doar am pus intrebari; am afirmat ca sunt adeptul opiniei lui Tesla referitor la campul eteric radiant si ca fizica asa cum ne este predata este incompleta si dogmatica. Ce vrei mai clar decat atat ? Campul eteric radiant este la fel de ”palpabil” precum sunt electronii. Ai pus vreodata mana pe vreun electron ? Sigur ca nu, caci nu ai cum, pentru ca toate aceste explicatii sunt in domeniul parerilor si supozitiilor; si-atunci ce anume ti se pare ”clar” in treaba asta ? (te citez: ”Eu am oferit un model de intelegere a lucrurilor care ajuta oamenii sa aiba o idee mai clara despre cum „functioneaza” curentul electric. Deci scopul site-ului este sa ofere solutii (atat de bune pe cat sunt eu in stare sa le ofer).” Nu este nimic clar nici in ce ai spus tu nici in ce am spus eu, pentru ca nu exista nici claritate nici certitudine in acest domeniu, ci doar experiment fizic. Certe sunt moartea si fiscul, restul sunt pareri personale. Asa ca daca vrei sa nu mai scriu pe aici, fa ceva sa nu-mi mai parvina notificari pe mail, caci nu-mi aduc aminte sa fi bifat vreo casuta pe aici cu alerte la comentarii. Am intrat odata mai demult pe FORUMUL acesta (uita-te mai jos pe 1 decembrie 2015) si de curand am inceput sa primesc notificari pe email. NU LE-AM CERUT, MI-AU INTRAT IN CASUTA DE MAIL !. Asa ca fa ceva sa nu mai primesc notificari de la tine, si am sa fiu bucuros nu am sa mai intru aici.

                    Reply
                    • Fizica asa cum ne este ea predata ne-a ajutat sa construit lucruri practice, reale. Ceea ce spui tu de teoriile lui Tesla si etc., din cate stiu eu, nu a dovedit inca nici o utilitate practica. Ori eu nu vreau aici dezbateri despre modele teoretice alternative care nu si-au dovedit inca utilitate practica.

                      Nu am cum sa verific acum, dar in mail-ul cu notificari ar trebui sa fie si un link de dezabonate.

  13. “Altfel spus, curentul electric este călatoria electronilor din locul în care au fost trimişi de câmpul electric (borna negativă) înapoi în locul din care au fost luaţi (borna pozitivă).”

    deci curentul electric va circula de la – la +, sau de la + la -?! …sau circula de la – la + numai in cazul in care campul electric este constant ?

    “În realitate însă, avem de a face frecvent şi cu câmpuri electrice alternative, care îşi schimbă frecvent sensul şi care astfel generează tensiuni alternative.”

    in tensiunile alternatine inseamna ca sensul curentului se va schimba de la + la – si viceversa?

    “Sensul tensiunii electrice este dictat de orientarea câmpului electric.”
    ajuta-ma te rog, ca nu mai inteleg nimic.

    Reply
    • Pai daca am zis ca circula dinspre borna negativa spre borna negativa, nu inteleg ce nu ti-e clar. Curentul circula de la – la + asa cum apa dintr-un vas mai plin va curge in altul mai gol (bineinteles, presupunand ca intre fundurile lor sunt conectate cu o teava care permite circulatia fluidelor dintr-un vas in altul).

      In ce priveste a doua chestie intrebata de tine, tensiune alternativa nu inseamna ca curentul circula ba de la – la + ba de la + la -, ci ca bornele sunt cele care rand pe rand isi schimba semnul (cea initial negativa devine pozitiva/ cea initial pozitiva devine negativa, apoi cea care initial era pozitiva redevine pozitiva/ cea care initial era negativa redevine negativa si tot asa).

      Sau folosind analogia de mai sus cu vasele cu fluid, tensiune alternativa ar insemna ca ba un vas este mai plin decat celalalt, ba celalalt este mai plin decat primul. Ce nu se schimba insa este sensul de curgere: fluidul mereu va curge din vasul mai plin (borna negativa) in cel mai gol (borna pozitiva) ceea ce inseamna ca daca inversam starile de umplere ale celor doua vase (facem ca nivelul din vasul initial mai gol sa fie mai mare decat nivelul din vasul initial mai plin), prin teava de legatura dintre vase fluidul va curge in sens invers,

      Acum te pot intreba cine controleaza care borna este negativa si care este cea pozitiva. Raspunsul este campul electric. Cine creeaza campul electric (cu tot cu orientarea sa) ? Raspunsul este generatorul electric.

      Sper ca ai inteles mai multe acum.

      Reply
      • s-ar putea sa fi inteles…
        atunci o simpla baterie constituie un generator electric, nu? campul electric, cum si cine il creaza in baterie? elementele chimice din care este facuta, as crede.

        Ceea ce explici tu aici, cred ca niciun profesor nu ar fi in stare sa explice asa in esenta, fapt pentru care tin inca odata sa-ti multumesc !

        Reply
        • Orice e in stare sa produca un curent electric poate fi numit un generator electric (chiar si … un tipar electric 🙂 ). In cazul unei baterii da, pe scurt, compozitia chimica si modul de asezare a acestora in carcasa bateriei este de asa natura ales incat sa produca un camp electric si implicit o tensiune electrica. Exista mai multe moduri de a produce campuri electrice insa nu ma intind acum sa vorbesc despre asta pentru in timp ca am s-o fac pe larg in sectinea “Generatoare electrice”.

          Multumesc pentru aprecieri !

          Reply
      • Salut. Apreciez efortul tau de a explica simplu si sper sa invat de aici lucruri. Totusi, curentul care “pleaca” si se “intoarce” este usor copilaresc. M-am intrebat si eu adesea daca electronii stau in “poll-position” la intrerupator asteptandu-ma pe mine sa aprind becul; daca da, cum de reapar, cum de electronii de pe ultimul strat sar gardul la vecinu’, de ce nu se consuma/sublimeaza firele de cupru etc. Intotdeauna mi s-a parut ca, curentul electric are o viata a lui proprie, ca electronii cand nu sunt excitati joaca o carte sau stau pe net pana cand vine un “general” si le da “incolonarea” si-i obliga sa se MATERIALIZEZE cumva (sub forma de caldura, de lucru mecanic, de vibratie etc). Stiu ca fizica nu are raspuns la aceste intrebari. Singura explicatie o pot gasi la geniul uitat Tesla care a spus ca oamenii NU produc curent electric; curentul electric pre-exista in jurul nostru intr-o alta forma de energie care asteapta sa fie convertita in curent electric, intr-un mediu pe care el l-a numit ETER (energie radianta), si ca omenirea cand invarte un rotor intr-un stator nu face decat sa EXCITE acel camp pre-existent DIN JURUL / AFARA FIRELOR ELECTRICE si sa-l converteasca in camp electric iar firele electrice actioneaza ca niste captatoare ale acestui camp. Acest eter/ energie radianta, vine de la soare, adica: lumina care pleaca de la soare este in fundament o energie care strabate cosmosul in toate directiile; inainte de a ajunge pe pamant, intalneste stratosfera iar ulterior straturi succesive de gaze (nori etc) filtreaza aceasta energie. O parte intra in atmosfera terestra iar o parte nu intra. In felul asta, Tesla si-a explicat ca pamantul si norii sunt ca armaturile unui condensator gigant iar aerul dintre ele (armaturile) este dielectricul. Asa se poate explica de ce cand fulgera, pentru o fractiune de secunda niste zeci de mii de volti se ” transporta ” de la nori spre pamant: pentru ca aceste eter/dielectric FACILITEAZA transportul particulelor, adica este pre-incarcat. (Ionizat). Conversia acestui camp radiant pre-existent, in curent electric ar avea loc cand campul magnetic generat de rotorul unui motor (invartit de apa spre exemplu, ca la hidrocentrale), intra in rezonanta cu campul “magnetic” al acestui eter din AFARA motorului . Ca aceasta frecventa de rezonanta ar fi undeva in jur de 8 Hz. Aici intra cumva-nu stiu cum-in explicatie si faptul ca pamantul este un mare magnet , care are miez metalic (lava incadescenta din mantaua pamantullui ) oar la final rezulta un mare condensator sferic in care una din armaturi este un mare magnet. Nu stiu daca este asa sau nu; in explicatiile de mai sus m-am exprimat colocvial, pe intelesul omului de rand, incercand o imaginare a unui camp magnetic rezonant. Nu sunt fizician si nu stiu cum se intampla aceste lucruri, caci doar am citi despre ele si am incercat sa le inteleg cu mintea de profan. Ca atare cine citeste aceste randuri este rugat sa nu faca analiza pe text caci isi va pierde vremea, ci sa-si foloseasca intuitia pentru a-si creea imagini ale unor lucruri pe care stiinta moderna nu le poate explica ” cu subiect si predicat”. Pare ciudat ca omenirea foloseste curentul electric de peste 150 de ani si nu este in stare sa explice CE ESTE curentul si doar CE FACE curentul, ca nu-si poate explica DE UNDE VINE, ci doar unde se duce (se transforma in alta forma de energie precum mentionam mai sus: lucru mecanic, caldura, lumina etc), cum se genereaza curent electric din camp magnetic si camp magnetic din trecerea unui curent electric, ci doar ca “observam experimental ” ca asa este. Salutare !

        Reply
        • Nu e deloc ciudat sa stim sa folosim un lucru chiar daca nu-l cunoastem 100%. De fapt, nu cred sa existe cineva care sa stie totul despre un anumit lucru si chiar daca ar fi nu cred ca ar fi de vreun folos. Pe noi trebuie sa ne intereseze intelegerea lucrurilor in masura in care aceasta intelegere ne ajuta sa ne facem viata mai buna. A alerga sa stii doar de dragul de a sti e vanare de vant.

          Reply
          • In ziua de astazi cred ca NU ar fi prea greu sa se infirme ce zicea tesla , ca pamantul si norii sunt un mare condensator si chestii de genu cum ca ,energia electrica (curentul) pluteste in aer ,pe pamant , si trebuie doar stimulat sa o ia prin fire .

            Un simplu test ar fi sa incerce sa vada daca un dinam undeva in cosmos mai departe de pamant , mai genereaza curent sau nu , si la cate iesiri in spatiu au facut oamenii sunt sigur ca au facut si diverse experimente in cosmos .
            Si sunt sigur ca si acolo puteau genera curent .

            Reply
            • Cine a incercat sa infirme ce zice Tesla ? Eu cel putin, sunt de acord cu ce ai zis ca a zis el>

              Energie este din belsul peste tot. Problema este cum o captezi usor si ieftin.

              E greu si scump sa sapi in fundul pamantului dupa carbuni ca sa faci termocentrale, e greu sa construiesti hidrocentrale, e greu sa construiesti eoliene si ma astept sa fie greu sa alergi cu un cablu dupa un nor care musteste de energie.

              Atunci cand analizam surse de energie alternative ar fi intelept sa ne gandim si cat de dificil ar fi sa le si exploatam. Faptul ca exista energie intr-un anumit loc sau sursa, nu inseamna ca energia aia poate fi pur si simplu luata asa cum crede multa lume. Cine nu crede, e liber sa incerce si singur sa vada cat de usor e :).

              Reply
              • Multumesc pt raspuns .
                Daca tot v am prins inca activ aici pe site am si eu o intrebare ,caci siincer nu prea gasesc pe nimeni apropiat sa si dea cu parerea :
                Daca bag un consumator care vine cu incarcator 5v 1 A la un incarcator 5v dar 2A risc sa il ard? Nu este telefon nu are baterie in el sa ma strezes daca stric bateria sau nu. Dar imi e frics sa nu se strice daca il las mult in priza la 2A.
                Si intradevar ,lumea nu trebuie sa stie totul daca arstii totul ar crea bombe mai buternice decat atomicele

                Reply
        • Trebuie plecat de la faptul ca un electron liber apartine oricarui atom, de aceea e liber.In aceiasi situație se afla toți electronii liberi.Ai dreptate ei sint tinuti pe pozitie gata de start de catre tensiune,ei sint pregatiti sa
          anuleze cauza care ia produs, asteapta doar sa se închidă un circuit electric. Nu stiu ce ai inteles de la Tesla, dar faci confuzie între intensitatea curentului si energie, ceea ce ma face sa cred ca nu ai iteles ce ai citit.Cu bine.

          Reply
  14. carte pe care o au si el si profesorul, ca vad ca tot se cearta lumea pe gramatica pe aici..:P..
    si atunci se scrie ‘voiau’ (a voi) sau ‘vreau’ (a vrea) .. pt ca nu exista (inca) verbul a vroi in limba romana 😛

    Reply
  15. Foarte bine explicat, mai ales ca, asa cum ai spus si tu, la noi nu se pune accent pe esenta lucrului pe care ar trebui sa l inveti, ci mai degraba insira profesorul pe tabla niste formule pe care le putea la fel de bine elevul citi singur din aceeasi carte pe care o are si el si profesorul, ca tot nimic nu intelegea.. pentru a intelege logica trebuie sa intelegi mai intai esenta.. iar apoi, daca esti istet, s ar putea sa scrii chiar tu formulele, daca nu, cu siguranta le vei intelege macar…

    bun.. felicitari!

    Reply
  16. da-o dracu de treaba , nu facem gramatica aici , mai ales ca din graba la scris se poate gresi . Important este ce este scris in esenta articolelor…parerea mea 🙂 .

    Reply
    • Intensitatea. Tensiunea este doar necesara pentru a produce un curent de o anumita intensitate.

      Corpul uman este format din niste lichide foarte bune conducatoare de electricitate si din acest punct de vedere nu ar fi nevoie decat de cel mult cativa volti pentru a electrocuta serios pe cineva. Insa corpul uman este acoperit de piele, care are o rezistenta electrica mult mai mare decat a sangelui,organelor interne etc. Din acest motiv, nu ne putem electrocuta prea serios decat cand e vorba de tensiuni de cel putin cateva zeci de volti.

      Din cate tin minte, senzatia de electrocutare apare la curenti de 0.1 -1 mA, iar pericolul de deces apare in momentul in care curentii prin corp trec de 40-50mA.

      Reply
      • Periculoase sunt amandoua; si tensiunea si intensitatea, dar mai ales periculoasa este energia disponibila la sursa care a determinat electrocutarea (E=UxIxt). Sa ma explic: Electrocutarea este periculoasa prin efectele pe care energia electrica o are asupra omului. Omul poate fi echivalat cu un rezistor si ca pentru ori ce rezistor, si in acest caz este valabila legea lui Ohm, adica U=RxI. In consecinta, cu cat U este mai mare, cu atat I este si ea mai mare. Una fara alta nu poate genera pericol. Sa incercam sa intelegem de ce pasarile nu se electrocuteaza cand stau pe firele de “inalta tensiune”. Pentru ca desi potentialul electric este mare pentru fiecare fir conductor in parte, diferenta de potential, adica tensiunea la care sunt supuse pasarelele este egala cu 0. Diferenta de potential, adica tensiunea electrica apare doar intre potentiale (conductoare) diferite iar curgerea curentului este asigurata de existenta unei tensiuni. In concluzie: cu cat tensiunea la care este supus accidental corpul uman este mai mare, cu atat intensitatea care strabate corpul este mai mare si cu atat efectul termic sau de alta natura electrica poate fi mai devastator. Mai conteaza si traseul curentului. Daca strabate inima atunci si un curent mai mic poate fi fatal din cauza efectului de polarizare suplimentara al inimii. Sa ne reamintim ca bataile inimii sunt comandate prin impulsuri electrice. Sunt si situatii in care tensiunea ridicata nu poate genera un curent pe masura pentru ca sursa (generatorul electric) nu poate asigura curentul cerut de relatia U=RxI, si atunci te poti alege cu un soc electric dar nu se moare din atata lucru (asa cum se intampla in cazul TV-urilor cu tub in zona de accelerare a fasciculelor cu electroni).
        Concluzie: Trebuie evitata intrarea in contact cu surse de energie (tensiune/curent) cu valori ale tensiunii care depasesc valorile prag stabilite de normativele in vigoare.

        Reply
  17. Foarte interesant ce nu am reusit sa invat la scoala o sa invat aici! cu toate ca in programa scolara actuala consider ca e incarca si mlt prea greu de inteles pentru un pusti de 10-11 ani.abia pe la varsta de 17-18 ani am inceput sa pricep chestii de clasa 7 sau 8(asa am fost eu).Oricum nu o sa ma las pana ce nu inteleg si stapanesc “tainele electronici”cat ma tine diba(pana iasa foc!)si dibla oamenilor tine mult doar sa stii sa o folosesti!

    Reply
  18. Multumesc mult!!!
    Explici foarte bine!!!
    Ai putea sa faci si niste exemple de calculare a electricitatii in ‘formule’?
    Multumesc!!!

    Reply
    • Salut !

      “Exemple de calculare a electricitatii” e ceva destul de vag, asa ca te rog sa-mi spui ce anume te intereseaza. Pana una alta cateva exemple sunt in materialul care il primesti gratuit atunci cand te abonezi (folosind formularul din dreapta sus).

      Reply
  19. Poet Paul, zici ca ai invartit un generator cu o bicicleta si ai impresia ca deja stii problematica mai bine decat cei care au facut hidrocentrale intregi. Pe langa asta, din tot ce spui nu pot trage nici o concluzie, nici o invatatura, nu pot nici macar sa inteleg ce vrei de fapt.

    M-am saturat sa-ti citesc comentariile in care nu spui decat “ce bine ar fi daca am face toti asa si pe dincolo”. Aici se vorbeste despre electronica si atat, asa ca daca mai vii cu romane intregi despre ce ar trebui sa faca lumea, data viitoare pur si simplu iti sterg comentariile.

    Reply
  20. Eu oricum va multumesc pentru rabdare. Sincer sa fiu pe mine ma ajutat sa asimilez mai bine curentul electric.

    Reply
  21. Curentul electric nu reprezinta numai deplasarea electronilor de la borna negativa la cea pozitiva, in acelasi timp are loc si o deplasare a sarcinilor pozitive de la bona pozitiva catre cea negativa. Sensul de deplasare al acestora din urma, definesc de fapt prin conventie, directia pozitva a curentului electric.

    Reply
    • Intr-un atom, sarcina poziva au doar protonii. Acestia se afla in nucleul atomului si deci nu se pot deplasa. Prin urmare, purtatorii de sarcina pozitiva nu se pot deplasa si deci, din punct de vedere fizic (material) curentul electric este format doar din electroni. Prin conventie lucrurile pot fi considerate in multe feluri: de exemplu in loc sa spui ca tu mergi inainte, poti spune foarte bine ca de fapt pamantul e cel care fuge in spatele tau :).

      Reply
      • Miscarea electronilor de conductie supusa legilor mecanicii clasice, se poate face doar admitind faptul ca, in schimbarea pozitiei prin deplasarea dirijata de cimpul electric, a unui electron liber , ramine un gol care v-a fi ocupat de un alt elecron. Aici este vorba intradevar de un model intuitiv calsic al participarii golurilor(locurilor libere), la conductia electrica,(sarcini pozitive aparente si mobile). Miscarea in conformitate cu legile mecanicii cuantice a electronilor, prinsi in legaturi covalente (particule reale), se poate explica in mecanica clasica numai sub actiunea fortelor externe a unei particule fictive, numita “GOL”, caracterizata de o masa efectiva mp si o sarcina electrica pozitiva +e.In concluzie, locul liber se deplaseaza in sensul cimpului electricE, ca si cum ar fi o particula pozitiva. Conventia amintita in articolul anterior, este acceptata international si se refera la sensul in care circula curentul electric intr-un circuit, sens dupa care s-au elaborat toate lucrarile din domeniul electric.

        Reply
        • In legatura cu sensul conventonal al curentului electric, nu gresesti. Faza este ca, pe cat posibil, in explicatiile mele prefer sa folosesc paralele cu fenomene usor de inteles de catre oricine (cum ar fi cele din mecanica clasica). Desi nu ar fi gresita din punct de vedere al adevarului stiintific, a prezenta lucrurile si din maniera cuantica nu aduce cititorului nici un avantaj practic, ci doar as risca sa-l fac sa creada ca electronica este un domeniu rezervat doar celor cu capete patrate.

          Reply
          • Am prins ideea petru care incerci o abordare mai placuta si mai usoara,recomanzi un urcus pe o panta lina,in loc de un traseu abrupt, cu stinci si ripe adinci.Apreciez acest lucru,totusi cei ce se v-or aventura la o astfel de calatorie, trebuie sa stie de la inceput,ca nu pot ajunge departe fara sa-si adune bagajele necesare.Doar cei care vor cu adevarat ramin si crede-ma numai artistii innascuti obseva ca pot cinta fara sa studieze ceva,pina la un nivel, apoi smit o foame nebuna sa se infrupte din bucatele aduse de inaintasii sai. Succes pe mai departe!,promit sa abordez mai prudent articolele prezentate,insa nu evita sa saculti si o alta parere.

            Reply
          • Nu recomand neaparat o panta lina, ci una prin care sa obtii cat mai usor rezultate practice. Nu evit sa ascult si alte pareri, chiar incurajez exprimarea altor pareri ;).

            Reply
      • Trebuie facuta remarcă la ce fel de conductori de curent te referi, sint cazuri cînd pe portiuni de circuite in serie, sa circule chiar atomii cărora le lipsesc, sau au mai multi electroni, fiind în serie curentul este acelasi cu cel format numai din electroni. In aceste cicuite se observa mai clar existenta simultană a doua circulatii de sacini diferite ca semn si ca sens de deplasare fata de borne.Este cazul unui proces de electroliza, unde prin soluție circula ioni, catre ambii electrozi, iar prin conductorii electronici circula electroni.Curentul fiind acelasi, nu poate circula pe o portiune de circuit intr’un singur sens si pe alta in doua sensuri. De aici poate s-au stabilt doua circulații in cazul curentului electric, prin conductoare, electronii de la minus la + si golurile de la +la minus.Cu bine .

        Reply
    • Referitor la deplasarea sarcinilor pozitive intr-un circuit electric, fara ca atomii care le contin sa-si schimbe poitia, am sa incerc un exemplu fara sa intru in detalii despre benzi energetice sau banda de conductie.Sa ne imaginam un rind de spectatori intr-o sala de spectacole, scaunele reprezinta atomii, spectatorii de pe ele ,reprezinta electronii liberi. Daca sub infulenta cimpului electric, un electron (spectator), sa spunem primul din stinga, este extras si deplasat, locul gol ramas reprezinta un ion pozitiv ,avind sarcina +e.Fenomenul continua,astfel incit toti spectatorii (electronii), se muta pe rind pe scaunul ramas gol in stinga lor, in acest moment avem un scaun gol in partea dreapta. Iata dar ca, fara deplasarea atomilor, sarcina pozitiva se deplaseaza in sens invers, chiar datorita deplasarii electronilor.Desigur fenomenul este mult mai complex,la deplasarea unui electon, sarcina pozitiva ramasa,( datorita benzii de energie, inferioara benzii de conductie) este distribuita ca si cum ar apartine tuturor atomilor.

      Reply
        • Nu am gasit un exemplu asemanator , in articolul despre principiul de functionare al tranzistoarelor bipolare.Acesta este un raspuns la articolul tau din 6 martie 2014 ora 22:18,prin care afirmi ca sarcinile electrice pozitive nu se pot deplasa, deoarece sint continute de nucleele atomilor, iar curentul electric este format doar din electroni.

          Reply
  22. Referitor la aflarea “Amperajului maxim”: 12vx1000mA=12vx1A=12w.Nu este clar daca se doreste ca sursele sa lucreze :Fie independente, fie legate in serie sau in paralel.Intrebare : de ce vrei sa cunosti curentul maxim?, doar asa,de curiozitate?, poate ai nevoie de un curent mult mai mic si nu este nevoie sa afli ceva de care pote nu ai nevoie .Aceasta manevra este foarte riscanta,iti propun sa icerci sa te limitezi la cit ai nevoie,iar treptele de incercare sa fie mult mai mici. Incalzirea transformatorului,nu este relevanta in acest caz,efectul termic ete observat foarte tirziu, de cele mai multe ori prea tirziu.Infasurarea unui transformator se poate distrge,fara a se incalzi,prea tare,putina caldura produsa se disipa incet in masa constructiei si devine astfel insesizabila si irelvanta. Desigur nu trebuie confundat acest caz cu unul de suprasarcina moderata pina la 1,15 x sarcina nominala, cind se produc incalziri insemnate.

    Reply
    • Domnule Nastase Dorobat ar trebui sa va faceti un site personal cu foarte multe detalii tehnice (cum va place dumneavoastra si artistilor innascuti), iar alaturat sa masurati si traficul de vizitatori. Nu in ultimul rand, sa luati niste lectii de gramatica deoarece “intradevar” (articolul din 7 martie 2014 17:39 ) se scrie “intr-adevar”, “v-or aventura” (articolul din 8 martie 2014 11:30) se scrie “vor aventura”, samd…

      Reply
      • Bine punctat, felicitari Nastasia !!! Inca ceva, “tîrziu” se scrie cu “â” din “a” (in cazul asta)

        Reply
      • Nastasia am convingerea ca din acel articol ai recunoscut doar greselile de redactare, altfel te legai si de subiectul comentat,totusi felicitari, cu gramatica stai bine e clar, avem ce invata unii de la altii.

        Reply
  23. Daca alimentezi un stabilizator cu o tensiune mai mare sau mai mica, este ceva nomal, atit timp cit nu depasesti limitele prescrise, (pentru acest lucru a fost conceput), curentul maxim debitat este limitat la o valoare prescrisa si nu poate fi depasit, stabilizatorul poate fi prevazut si cu protectie la scurtcircuit.

    Reply
    • Nu vad ce legatura are stabilizatorul de tensiune cu subiectul articolului. Inteleg ca probabil vrei sa aduci completari (fapt care nu poate decat sa ma bucure), insa te rog s-o faci la subiect, pentru ca altfel ne zapacim :).

      Reply
  24. Orice stabilizator trebuie protejat la suprasarcina print-o rezistinta de balast inseriata cu sarcina care sa limitze curentul prin acceasta la1/2 din curentul maxim prin tranzistorul de stabilizare. In concluzie sursa poate fi oricit de mare,puterea debitata este limitata de stabilizator.

    Reply
  25. In primul rind generatorul nu are rolul de a stoca energia ci de a o produce,cind curentul =0 si enrgia consumata =0.Electronii se intorc fireste la sursa care i-a produs pentru ca nimeni nu-i doreste mai mult decit ea sa ajunga la borna pozitva.In cazul unui generator trifazat fiecare infasurare, indiferent daca este legata in stea sau triunghi, constituie o sursa, electronii ajung la borna pozitva (in momentul considerat), a infasurrarii luate in discutie pe doua circuite:unul direct prin infasurarea,omologa celei din generator si al doilea circuit prin infasurarile ramase inseriate legate in paralel cu prima,asta atit prin transformator cit si prin generator,desigur este vorba de un montaj triunghi-triunghi, intre generator si primarul transformatorului.

    Reply
    • Nu mie clar daca comentariul tau se vrea a fi o corectie sau o completare. Tind sa cred ca e o completare pentru ca nu vad sa-mi fi contrazis ceva din acest articol :).

      Reply
  26. A început să-mi placă din ce în ce mai tare … chiar și acum tot citesc articole si tutoriale despre electricitate. Am vazut că dintr-un generator trifazic de curent alternativ pleacă bine-nțeles 3 faze. Electronii la fiecare faza în parte, pleacă de la borna (-) și dacă nu are un circuit prin care să se întoarcă la borna (+), energia nu poate fi stocată și se pierde.
    Generatorul prin cele 3 faze ( respectiv 3 conductori) trimite curentul la un transformator coborâtor de tensiune, unde, surpriză … am rămas blocat. Legarea fazelor la primarul transformatorului se face în triunghi, iar legarea fazelor din secundarul transformatorului se face in stea, creîndu-se condutorul nulului de lucru. Am înțeles că la (secundar), electronii au pe unde să se întoarcă dar nu văd pe unde se intorc electronii din (primar), sfârșitul infășurării primei faze legându-se la începutul celei de-a doua,și tot așa, făcînd o buclă închisă, păstrând electronii în primarul transformatorului. Pe unde se întorc electronii care pleacă de la borna (-) a fazei generatorului care intră apoi în înfășurarea primarului și care ar trebui să ajungă la borna (+) a fazei generatorului? Mulțumesc!

    Reply
    • Eu cand scriu un articol, cheltui foarte mult timp tocmai pentru ca cine-l citeste sa inteleaga pe cat posibil TOT. Daca eu n-am explicat ceva suficient de bine, atunci vii si ceri detalii suplimentare. Asa ca hai sa facem o intelegere: daca articolul X este despre subiectul Y, atunci in comentarii vreau sa vorbim doar despre ce nu s-a inteles referitor la subiectul Y. Altfel iese un talmes-balmes.

      Reply
  27. Salut Ciprian ! Unui led de 5v dc, 0.02A, îi este necesar înserierea cu o rezistență de 350 ohmi, pentru a putea fi alimentat la o sursă de 12v dc Am observat in diverse scheme că această rezistență se înseriază pe anod. Dacă respectăm sensul real al deplasării electronilor, de la negativ la pozitiv nu era normal să fie pe catod? Curentul intra întâi în rezistență și apoi în led? Pentru că nu știui cum să atașez o schiță sper să mă fac înțeles.Mă poți lămuri? Mulțumesc !

    Reply
    • La legarea in serie nu conteaza in ce ordine sunt legate componentele. Fie ca pui rezistenta pe anod, fie ca o pui pe catod, curentul prin LED tot (doar) de rezistenta aia va fi controlat.

      Reply
  28. Sursa (12v dc, 1A) alimentează stabilizatorul (L7805CV) iar stabilizatorul oferă un curent de 5v dc, tot de 1A?
    Dacă alimentez același stabilizator cu (24v dc, 2A), stabilizatorul va oferi un curent de 5v dc 2A?
    Cum funcționează stabilizatorul?
    MULȚUMESC !

    Reply
    • Raspuns la primele doua intrebari: un stabilizator de tensiune poate da cel mult curentul pe care-l poate da sursa.
      In ceea ce priveste stabilizatorul: nu-ti pot explica in doar cateva cuvinte cum functioneaza stabilizatorul. Trebuie sa mai ai putina rabdare.

      Reply
  29. Asa cum am mai raspuns cuiva, urmatorul articol este chiar despre tranzistor. Insa trebuie sa mai astepti nitel, pentru ca mi-am propus sa lucrez si la continutul celorlalte meniuri, sa nu ramana goale si cum timpul niciodata nu e de ajuns … :). Vad ca tranzistorul e un subiect foarte dorit; nu promit decat ca o sa incerc sa public primul articol despre el saptamana viitoare.

    Reply
  30. Bună ziua! Cum pot verifica puterea unui transformator sau mai bine zis, a unei surse dc? Am gasit un incărcător de 5v dar nu stiu de câți amperi. Nu mai are eticheta și nu aș vrea să o ard, folosind un consumator de 3A. Mulțumesc!

    Reply
    • Daca am inteles bine, ai o sursa de curent continuu facuta din transformator+redresor+filtrare+(eventual) stabilizator de tensiune ? Daca da, masoara sectiunea miezului transformatorului (exprimata in cm2), o ridici la patrat si apoi o inmultesti cu 0,7. De exemplu, daca sectiunea miezului este de 10cm2, ridici la patrat si obtii 10×10=100, apoi inmultesti 100 cu 0,7 si asa vei afla ca sursa ar putea da cam 70W. Am in plan un articol special despre calculul transformatoarelor dar nu vreau sa te tin incurcat pana cand o sa-l scriu. Daca nu-ti iese anunta-ma sau arunca un ochi aici, aici sau chiar si aici.

      Reply
      • Mulțumesc nespus, în primul rând pentru răspuns, chiar nu mă așteptam să-l primesc și în nici un caz atât de devreme și în al doilea rând pentru că m-ați făcut să-mi placă electronica, găsind la dvs explicații foarte bune și ușor de asimilat. Chiar m-am hotarât să aprofundez această minunată artă pentru că pare mult mai ușor atunci când are cine să-mi explice. MULȚUMESC!
        În legătura cu sursa dc, este vorba de fapt de două transformatoare de comerț capsulate.
        Primul are scris 220v ac – 12v dc 1000 mA la care, am facut un circuit cu un tranzistor L7605CV CHN 322 și un condensator de 1000 microfarazi (conform recomandării și schiței vânzătorului) și am obținut 5v dc.
        Al doilea se alimentează la 220v ac dar nu are scris nimic, doar că l-am verificat cu multimetru si are iesire 5v dc.
        Aș vrea să știu care este maximul de amperaj pe care-l oferă ambele și cum se calculează. Am înțeles formulele I=U/R, P=UI și ceea ce deriva din astfel de formule. Pot afla doar amperajul unui consumator cînd inseriez ampermetrul cu consumatorul si legându-le la o sursă. Dar nu stiu cum pot afla amperajul oferit de o sursa.
        Mulțumesc!
        PS Acum sunt abia la inceput și imi cer scuze dacă nu mă exprim cum trebuie.

        Reply
        • In primul rand, hai sa lasam formalitatile si sa ne tutuim ;).

          In cazul primului transformator, daca zici ca pe el scrie 1000 mA inseamna ca asta e amperajul maxim pe care-l poate da. Daca ai de gand sa-l folosesti in mod continuu mai mult de 2-3 ore, ti-as recomanda sa nu folosesti sarcini care o sa-l solicite la mai mult de 800mA (pentru ca e posibil sa se incinga si sa crape). L7605CV nu e un tranzistor ci un stabilizator de tensiune integrat (adica in capsula aia sunt mai multe tranzistoare, diode, rezistente etc.). Si nu cred ca e 7605 ci 7805 (poate ai citit gresit).

          In cazul celui de-al doilea transformator, daca zici ca la iesire ai deja 5Vdc e clar ca sursa aia pe langa transformator mai are si ceva stabilizator de tensiune. Nestiind ce mai are in capsula aia, nu poti sti precis ce curent poate da.
          Poti face doar deductii si aproximari. De exemplu, daca a doua sursa e egala sau mai mare ca primul transformator (cel de 12V/1000mA) inseamna ca poate da cel putin aceeasi putere ca si acela (adica 12V x 1000mA =1,2W). Sau pot incerca sa-i pui o sarcina de 1A si il lasi o ora in functiune sa vezi daca se infierbanta. Daca dupa o ora e incalzit dar inca poti tine mana pe el, poti sa incerci cu o sarcina de 2A si mai astepti o ora si, intelegi tu, tot asa pana vezi ca incepe a se incinge de nu mai poti tine mana pe el. Curentul la care incepe sa se incinga prea tare e cam cel maxim pe care-l poate da sursa respectiva.
          Asta e cam tot ce poti face daca nu stii nimic altceva despre sursa aia.

          P.S. sa nu legi niciodata un ampermetru direct pe bornele unei surse (fie ea ac sau dc). Risti sa strici multe :).

          Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.